Včelařské slavnosti

27.04.2014 21:16

Včelařské slavnosti a výstava v Infocentru.

 

    V sobotu 3.5.2014 můžete se včelaři strávit báječný den při Včelařských slavnostech pořádaných u příležitosti 100. výročí založení místního včelařského spolku, dnes Českého svazu včelařů. Sejdeme se od 10:00 hodin v Ateliéru Prčice. Záštitu nad akcí převzalo město Sedlec-Prčice.

    Přijďte si s dětmi odlít voskovou figurku, upéct si perník, zahrát si hry, podívat se na staré a nové včelařské pomůcky. Budete mít jedinečnou možnost zjistit, jak to vlastně ve včelím společenství funguje. K tomuto účelu bude k prohlédnutí pozorovací úl se včelami bezpečně uzavřenými za sklem.

    Rádi vám zodpovíme všechny zvídavé otázky z oboru, který je velmi obsáhlý a velmi tajemný zároveň. Vždyť je toho mnoho na co se ptát. Víte třeba, že včelám začíná rok, když nám lidem pomalu končí? Kdo v úle rozhoduje, kdo poslouchá, jak je rozdělená práce, kdo je nejpilnější a kdo se jen „veze“? A opravdu je v úle jen jedna včelí královna? Jak včela pozná, kam se má vrátit? A jak si pamatuje, kde je spousta nektaru, aby z něj mohla udělat sladký med? A co na to Vilík?

    V průběhu dne rovněž můžete shlédnout perfektně zpracovaná videa se včelařskou tématikou, nejen o tom, jak se včelkám daří v zimě, co dělají na jaře a v létě, a jak se na podzim připravují zase na zimu. A máme pro vás i jedno překvapení, tak trochu pohádkovou babičku, která nejen vypráví pohádky, ale umí i příst na kolovratu.

    Během celé akce budete mít možnost zakoupit si med, medovinu a včelařské pomůcky. Občerstvení je pochopitelně zajištěno a proto neváhejte a využijte možnosti, jak strávit sobotní den.

Souběžně bude probíhat výstava z historie včelařství a našeho spolku na Infocentru v Prčici v termínu od 26.4. - 10.5.2014.

 

Kontakt

ZO ČSV Sedlec-Prčice Předseda:

Bc. Václav Bursík
tel.: 731 836 377

Jednatel:

Bc. Pavel Milčínský
tel.: 606 739 113
zosedlecprcice@vcelarstvi.cz